Νύχτα του Ερευνητή

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νύχτα του Ερευνητή» (Researchers Night) υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2005 με την συμμετοχή πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, το 2006 πρόκειται να συνεχισθεί με περισσότερες συμμετοχές και ακόμη καλλίτερες ιδέες. Τι είναι όμως η «Νύχτα του Ερευνητή» και τι σκοπούς έχει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προβάλει με ταυτόχρονες εκδηλώσεις στις 22 του Σεπτέμβρη, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ,τον ερευνητή ως άνθρωπο της διπλανής πόρτας και την έρευνα για κοινωνικό όφελος στην Ευρώπη και όχι μόνον. Κάθε φορέας που σχετίζεται με έρευνα και ερευνητές έχει δικαίωμα να προτείνει τις δικές του πρωτότυπες ιδέες για να προωθήσει τον παραπάνω στόχο.

Έτσι στα πλαίσια αυτά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τέσσερα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που απευθύνονται τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας να έρθουν σε επαφή με την Έρευνα και τους ανθρώπους της , να αντιληφθούν ότι ο Ερευνητής δεν είναι κάποιος «επίλεκτος» κλεισμένος στους τέσσερεις τοίχους κάποιας πολυτέλειας, έξω από την πραγματική ζωή και τα προβλήματά της. Ταυτόχρονα δε να συνειδητοποιήσουν ότι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ο ερευνητής είναι δίπλα τους . Και αυτός είναι ο εκπαιδευτικός με αυξημένα προσόντα που μέσα από διαδοχικές επιμορφώσεις και συμμετοχές σε συνέδρια , σε συνεργασία πάντοτε και με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, διαμορφώνει καθημερινά πρωτοπόρες εκπαιδευτικές πολιτικές για τις ανάγκες της κάθε κοινωνικής μικροομάδας αλλά και εξατομικευμένα.

Έτσι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουμε ταυτόχρονα εκπαιδευτική έρευνα αλλά και εφαρμογή των συμπερασμάτων με ,στην συνέχεια , καταγραφή των αποτελεσμάτων και διάχυση αυτών στην υπόλοιπη ερευνητική εκπαιδευτική κοινότητα.

Έτσι λοιπόν στόχος του προγράμματος είναι να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει έρευνα για το καλό κοινωνικών ομάδων που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό οποιασδήποτε μορφής και βαθμού. Ταυτόχρονα με αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ερευνητής ανεξάρτητα του είδους της έρευνας που κάνει είναι ένας κοινός άνθρωπος με τις ίδιες αγωνίες και προβλήματα με τον κάθε εκπαιδευόμενο των ΣΔΕ και των μελών της οικογένειας του. Τέλος πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το κάθε άτομο που αποφασίζει να αρχίσει να εκπαιδεύεται σε οποιαδήποτε βαθμίδα , ακόμη και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, μπορεί, κάποια στιγμή, να είναι ένας ακόμη ερευνητής.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα η “Νύχτα του Ερευνητή”

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τη Νύχτα του Ερευνητή του ΣΔΕ Καλλιθέας στις 22 Σεπτεμβρίου 2006

Ομιλία διευθυντή του ΣΔΕ

Διαθεματικά εργαστήρια , ώρα έναρξης 5μμ

  1. Αρχαία λυρική ποίηση, δημοτικά τραγούδια του Αιγαίου και σύγχρονη Ελληνική ποίηση. (Σεφέρης, Ελύτης)
  2. Γεωμετρική περίοδος-Αγγεία
  3. Το Αρχαίο ελληνικό πνεύμα, βάση των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών
  4. Οι τηλεπικοινωνίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
  5. Ρύπανση και αρχαία μνημεία