ΔΡΑΣΕΙΣ 2018-2019

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού φιλοξένησε την Παρασκευή 21/09/2018 έκθεση με αφίσες και ομοιώματα μηχανισμών της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στο πλαίσιο της βραδιάς του Ερευνητή. Οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου με χαρά, ενθουσιασμό και περιέργεια για μάθηση συμμετείχαν με προθυμία εκφράζοντας καίριες ερωτήσεις. Ξεναγήθηκαν από τους εκπαιδευτές Χαράλαμπο Καραντώνη και Κωνσταντίνο Τζιρώνη. Τέλος, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό βίντεο για τον περιβόητο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσέφερε τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει μια ανοιχτή πρόβα του μπαλέτου για την παράσταση «Λίμνη των κύκνων» στο χώρο του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η «Λίμνη των κύκνων» είναι ορόσημο στην ιστορία του κλασικού χορού και φέτος θα ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή που έχει πλέον την έδρα της στο ΚΠΙΣΝ.

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Ξεναγηθήκαμε στην έκθεση «Το θέμα είναι τώρα τι λες», η οποία ήταν αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ πάνω στο θέμα.

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944. Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Με αφορμή την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου το σχολείο, στις 23/10/2018, επισκέφτηκε την έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» στο Πάρκο Ελευθερίας, Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση παρουσιάζει δεκατέσσερις σταθμούς της αντίστασης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής που συνέβησαν στην Αθήνα. Διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ.

ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΝΕΡΑΪΔΑ»

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλιθέας, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, παρουσιάστηκε η ιστορία του πλοίου «Νεράϊδα» κατά την επίσκεψή του στη μαρίνα του Φλοίσβου: από τη ναυπήγησή του το 1939, τη δραστηριότητά του ως διασωστικού πλοίου κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τη δρομολόγησή του από τον Ι. Σ. Λάτση ως επιβατικού πλοίου στη γραμμή του Αργοσαρωνικού και τη μετατροπή του σε πλωτό μουσείο οπού έχουν συγκεντρωθεί και φυλάσσονται κειμήλια ιστορικού ενδιαφέροντος για την ακτοπλοϊκή και ποντοπόρο ναυτιλία.   

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΥΛΩΝ: «ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ»

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 17:00 επισκεφτήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο Αστικών Πυλών στον Πειραιά όπου ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της εφορίας κα Πίνη στην έκθεση «Στην Επιφάνεια». Περιηγηθήκαμε σε αθέατους τόπους: από τις αρχαίες σήραγγες, τις δεξαμενές και ρωμαϊκό υδραγωγείο στις σύγχρονες σήραγγες των υπόγειων σταθμών του Μετρό και στα εργαστήρια συντήρησης της ανασκαφής. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία καθώς μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται η σημασία της ανθρώπινης σύμπραξης και συνεργασίας.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: «ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΕΧΝΗ;»

Το Παιδικό Μουσείο οργάνωσε και υλοποίησε στο χώρο του σχολείου μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Είναι αυτό Τέχνη;». Σκοπός του προγράμματος, που παρουσιάστηκε από επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, χρησιμοποιώντας βιωματικές μεθόδους είναι να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τη σύγχρονη τέχνη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Την Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2019 ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικός Εκπαίδευσης  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’  Αθήνας Αθανάσιος Ιωάννου μαζί με το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Αργυρούπολης Μιχάλη Φωτιάδη υλοποίησαν Παιδαγωγικό Εργαστήριο με θέμα «Σπατάλη τροφίμων» διάρκειας δύο(2) ωρών στο σχολείο μας.

ΙΣΤΟΡΙΑ  ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ

Ο κ. Δημήτρης Γκίκας επισκέφτηκε το σχολείο μας την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 στις 17:00 και παρουσίασε στους εκπαιδευομένους το θέμα Ιστορία και Ηγεσία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στο ΣΔΕ Καλλιθέας, στις 08/02/2019, 18/02/2019 και 21/02/2019 (17:00-19:00) οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν αντιστοίχως από την Πυροσβεστική, υπάλληλο του ΟΑΣΠ και γιατρό σε θέματα σχετικά με την εξειδίκευση των τελευταίων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Την Παρασκευή 22/02/2019 επισκεφθήκαμε το μουσείο της Ακρόπολης, το σχολείο σε ομάδες περιηγήθηκε στους χώρους στους οποίους παρουσιάζονται τα μνημεία της Ακρόπολης και ιδιαίτερα στην αίθουσα του Παρθενώνα και παρατήρησε τα γλυπτά του Παρθενώνα. Οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποίησαν φύλλα εργασίας που είχε ετοιμάσει η εκπαιδεύτρια Αικατερίνη Γιωτοπούλου που τους βοήθησαν στην περιήγηση και την παρατήρηση συγκεκριμένων εκθεμάτων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, οι εκπαιδευόμενοι/ες του σχολείου, την Τρίτη 05/03/2019 παρακολούθησαν παράσταση κουκλοθέατρου από την ομάδα «Αγιούσαγια» που βασίστηκε στο ποιητικό έργο του Ζαν Ζενέ «Ο Σκοινοβάτης» (1955).

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Την Πέμπτη 07/03/2019 διοργανώθηκε από τη σύμβουλο-ψυχολόγο εκδήλωση με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στο αμφιθέατρο του σχολείου μας. Οι εκπαιδευόμενοι/ες παρακολούθησαν ταινίες μικρού μήκους και συζήτησαν σχετικά με το θέμα γυναίκα-ισότητα-ανεργία-κακοποίηση.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Την Τρίτη 12/03/2019 ο Β’ κύκλος του σχολείου μας επισκέφθηκε την έκθεση «Οι πολίτες έχουν ανάγκη την Κοινωνική Επιστήμη» που περιλάμβανε συμμετοχικά σεμινάρια  και θεατρική παράσταση με στόχο να γνωρίσει ο σύγχρονος πολίτης τι είναι η κοινωνική επιστήμη καθώς και τη σημασία της κοινωνιολογίας στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι.

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Την Πέμπτη 21/03/2019 το σχολείο μας επισκέφθηκε την πτέρυγα με τα κειμήλια της Επανάστασης στο Μουσείο Μπενάκη. Οι εκπαιδευόμενοι/ες περιηγήθηκαν στα εκθέματα και συμπλήρωσαν τα σχετικά φύλλα εργασίας που είχε επιμεληθεί η εκπαιδεύτρια Αναστασία Τσαούση.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, την Τετάρτη 20/03/2019, το σχολείο μας συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό στη διεξαγωγή του “Πειράματος του Ερατοσθένη” που διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Σερρών. Η δράση συντονίστηκε από την Υποδιευθύντρια Μαρία Αναστασία Μοσχοβάκου και τους εκπαιδευτές Κωνσταντίνο Τζιρώνη και Λαμπρινή Νικολάου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Την Κυριακή 31/03/2019 η χορευτική ομάδα του αντίστοιχου σχεδίου δράσης του ΣΔΕ Καλλιθέας έλαβε μέρος στο φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας, χορεύοντας με μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση. Το συντονισμό έκαναν η διευθύντρια Γιάννα Βουκελάτου και η εκπαιδεύτρια του γλωσσικού γραμματισμού Αικατερίνη Τζαμαλή.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τη Δευτέρα 01/04/2019 όσοι/ες εκπαιδευόμενοι/ες του Β’ κύκλου ενδιαφέρονταν για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα: “Δεξιότητες Ζωής: απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία”  που διοργανώθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SCENT

Την Τετάρτη 10/04/2019 το σχολείο μας ενημερώθηκε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SCENT στο οποίο συμμετέχουν 10 φορείς από έξι χώρες με σκοπό τη διάδοση της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών που επιτρέπουν στους πολίτες να λαμβάνουν εικόνες Καλύψεων/Χρήσεων Γης ενώ περπατούν στην πόλη ή στην ύπαιθρο, να αναφέρουν γεγονότα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις πλημμύρες ( π.χ. ύπαρξη εμποδίων στο ποτάμι) και να μετρήσουν την στάθμη του νερού, την ταχύτητα ροής του και την υγρασία του εδάφους, με απλό εξοπλισμό όπως τα smartphones τους ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση καθώς και το αίσθημα του ενεργού πολίτη. Εικοσιπέντε (25) εκπαιδευόμενοι/ες παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Απριλίου στο Αμφιθέατρο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και συμμετείχαν στις δραστηριότητες που έγιναν στο πεδίο. Τη δράση συντόνισαν η εκπαιδεύτρια του περιβαλλοντικού γραμματισμού Δήμητρα Πούλου, η Υποδιευθύντρια Μαρία Αναστασία Μοσχοβάκου και η εκπαιδεύτρια του γλωσσικού γραμματισμού Αικατερίνη Γιωτοπούλου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ην Πέμπτη 11/04/2019 οι εκπαιδευόμενοι/ες του Β’ κύκλου μαζί με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Ελένη Λεμπιδάκη επισκέφτηκαν το εσπερινό Γενικό Λύκειο Καλλιθέας ώστε να έρθουν άμεσα σε επαφή με την επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΤΑΥΡΟΥ

Τη Δευτέρα 13/05/2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη από τους εκπαιδευόμενους του Β’ Κύκλου με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Ελένη Λεμπιδάκη στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου, ώστε να έρθουν άμεσα σε επαφή με την επόμενη βαθμίδα επαγγελματικής εκπαίδευσης για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Την Τετάρτη 15/05/2019, στο χώρο του ΣΔΕ πραγματοποιήθηκε ημερίδα σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Καλλιθέας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Κατά την ημερίδα οι εκπαιδευόμενοι του Α΄ και του Β’ Κύκλου ενημερώθηκαν αναλυτικά για το εκπαιδευτικό σύστημα, πληροφορήθηκαν έγκυρα για τις εκπαιδευτικές επιλογές που έχουν μετά το Γυμνάσιο ώστε να μπορούν να συνδέουν τις σπουδές με την επιλογή του επαγγέλματος σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 17/05/2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη από τους εκπαιδευόμενους του Β’ Κύκλου με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Ελένη Λεμπιδάκη στο Εσπερινό ΕΠΑΛ του Αγίου Δημητρίου, ώστε να έρθουν άμεσα σε επαφή με την επόμενη βαθμίδα επαγγελματικής εκπαίδευσης για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ « ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ»

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης την Τρίτη 14/05/2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο του σχολείου με θέμα τη μεταμόσχευση του μυελού των οστών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Την Πέμπτη 30/5/2019 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του ΣΔΕ από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την Τρίτη 04/06/2019 πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευόμενους του Α’ Κύκλου εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Κατά την επίσκεψη οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και ξεναγήθηκαν στο χώρο του Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα επισκέφτηκαν την έκθεση με θέμα: «Ρήγας και Επανάσταση» στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Την Τρίτη 04/06/2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ εγκρίθηκε από το ΙΚΥ η αίτηση υλοποίησης από το ΣΔΕ Καλλιθέας, το σχέδιο κινητικότητας με κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA104-061408 και τίτλο «Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Τεχνικές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων: Ενίσχυση και Βελτίωση δεξιοτήτων των εκπαιδευτών ενηλίκων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας».

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Την Πέμπτη 06/06/2019 πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εθελοντική αιμοδοσία που απευθυνόταν στους εκπαιδευόμενους του Α’ και του Β’ Κύκλου και την τοπική κοινωνία.